Cât costă mesajul pe care mi l-ai adus? Discuție cu Dorian Furtună

Sunt seri și drumuri spre casă agitate și aglomerate… când ai gânduri peste gânduri. În seara asta, de exemplu, drumul meu spre casă a fost plin de mesaje. O luptă de idei în capul meu – luptă provocată de un Homo Aggressivus. Dar omul nostru nu este agresiv. Omul nostru are un scop bine definit în viață: să schimbe lumea în care trăiește.

Ei bine, azi în cadrul clubului din care fac parte (Top Toastmasters Club din Chișinău) a venit Dorian Furtună cu un mesaj foarte clar: vorbiți elaborat. Dorian ne-a povestit timp de o oră și ceva despre tehnici, metode: cum menții atenția, cum uimești, cum intrigi, cum sari, cum fugi, cum țipi… Dar la urmă a spus: nu asta e important. Tot ce-am zis eu mai sus sunt doar niște artificii a ceea ce contează cu adevărat: mesajul. Veniți informați, fiți studioși, cunoașteți dedesubturile temei voastre și fiți competenți în domeniul vostru. Până la urmă, oamenii or să aprecieze anume conținutul bun.

Nimic nu este mai important decât să fii implicat în ceea ce faci. Și când zic implicat, am în vedere antonimul la superficial. Ceea ce am reușit eu să iau de la Dorian a fost ideea asta despre cât de importantă e știința și studiul în viața omului. Or, ne petrecem atâta timp plictisindu-ne, căci în loc să creștem ca oameni și personalități – noi ne plictisim, și apoi venim în fața unui public ca să-l plictisim un pic și pe el. Nu. Stop. Ajunge. Hai să fim profesioniști.

Dorian Furtună a venit în fața noastră ca un om studios care a încercat să ne arate alte dimensiuni ale oratoriei: “experiența/viziunea mea a fost probabil utilă întru a vă forma mai bine părerea despre oratorie, cu toate dimensiunile ei.” spune el. Și așa e. Am obținut o imagine de ansamblu asupra tot ce înseamnă vorbitul în fața unui public. Iar, la final, ne-a și dat versiunea scurtă (formula magică a retoricii): oferiți calitate și veți fi apreciați.

A fost o seară frumoasă, o seară calitativă și una din care am avut noi, micii oratori, ce învăța. O seară deosebită în cadrul clubului.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *